Festiwal zawodów to wydarzenie, które co roku odbywało się w formie tradycyjnych targów edukacyjnych. W tym roku mając na uwadze sytuację epidemiologiczną w kraju zdecydowano o przeprowadzeniu wydarzenia w zupełnie nowej formule on-line bazującej na wirtualnych prezentacjach zawodowych, przygotowanych i nagranych wcześniej w szkole. Przez trzy dni (10, 11 i 14 czerwca) ze specjalnie utworzonego na tą okazję studia telewizyjnego, będzie prowadzona relacja na żywo, a uczniowie ze szkół podstawowych będą mogli obejrzeć wydarzenie podczas zajęć z doradztwa zawodowego.
W ramach projektu 13 maja 2021 r. nauczyciele oraz uczniowie naszej Szkoły wzięli udział w nagraniu filmu promocyjnego. Wszystkie zawody zostały zaprezentowane w szkolnych pracowniach: gastronomicznych, piekarsko-cukierniczej, obsługi gości oraz analizy żywności. Cukiernicy i piekarze sporządzali sernik krakowski, tartaletki z kremem i owocami, tort okolicznościowy, rogaliki serowe i bułki pszenne. Przetwórcy mięsa przygotowywali tradycyjne wyroby wędliniarskie. Kucharze wraz z technikami żywienia i usług gastronomicznych zaserwowali pełnowartościowy posiłek obiadowy: zupę krem z cukinii, roladę drobiową na purée z marchewki z pieczonymi ziemniaczkami, a na deser tiramisu. Kelnerzy oraz technicy usług kelnerskich prezentowali serwis synchroniczny obsługi gości i wykonali bajecznie kolorowe koktajle. Technicy technologii żywności przeprowadzili badania laboratoryjne próbek żywności.
Szkolnym koordynatorem projektu była Pani Ewelina Mika. W nagraniu filmu uczestniczyli: Pani Dyrektor Monika Konofalska-Wątek, nauczyciele zawodu: Agnieszka Rysak, Katarzyna Pietrzyk, Justyna Kurlit, Joanna Sierak i nauczyciele wspomagający: Katarzyna Jagi-Stępień, Barbara Pakos oraz uczniowie z klasy 2TGA, 2TGB, 2TP, 1TP, 2BP, 2CP, 1CP.
Film będzie dostępny na stronie internetowej utworzonej na potrzeby Festiwalu Zawodów.
Ze szczegółowym programem Festiwalu Zawodów można zapoznać się pod poniższym linkiem:
https://www.zawodowa.malopolska.pl/festiwal-zawodow/program-fz-2021